Hovrätten fäller kronvittnet för mord


Svea hovrätt förkunnade dom på torsdagsförmiddagen. Arkivbild.


Svea hovrätt fastställer fängelsestraffet mot en 19-årig man som sköt ihjäl en person i en bil i en tunnel i södra Stockholm i oktober förra året.

Mannen dömdes av Södertörns tingsrätt för att ha skjutit mannen som körde bilen med fyra skott i huvudet.

Tingsrätten menade att gärningens straffvärde uppgick till 16 års fängelse, medan åklagaren ansåg att 18 år var ett rimligare straffvärde. Efter att 19-åringen hade lämnat avgörande uppgifter i ett annat ärende skrevs mannens straff ned till tio år och sex månaders fängelse.

Målet överklagades till Svea hovrätt där åklagaren yrkade på att straffet skulle skärpas till 12 års fängelse.

På torsdagsförmiddagen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Hovrätten delar åklagarens bild att straffvärdet uppgår till 18 års fängelse, men på grund av en lång häktningstid och att mannen löper hög risk för att utsättas för allvarlig brottslighet efter de uppgifter han lämnat blir straffet fortsatt tio år och sex månaders fängelse.