Narges Mohammadi, vinnare av fredspriset, hyllades i Göteborg


Narges Mohammadi, som på söndag kommer att tilldelas Nobels fredspris på en ceremoni i Oslo, sitter sedan 2021 fängslad i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Hon tilldelas priset ”för hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.”

Familjer blir hotade

22-åriga Mahsa Amini greps av sedlighetspolisen i Iran 2022 och bara tre dagar senare var hon död. Kort därefter bröt de första protesterna ut under parollen ”kvinna, liv, frihet”.

Den globala organisationen Amnesty har tidigare varnat för att myndigheterna i Iran tystar ner och hotar familjerna till de hundratals personer som dödats i samband med protesterna. En ny rapport från Amnesty visar att regimen systematiskt använder sexuellt våld för att stoppa kampen för kvinnor och mäns lika rättigheter.

”Vi har känt till det här tidigare men inte att det pågår så systematiskt och utstuderat som det gör,” säger Anna Johansson, generalsekreterare på svenska Amnesty, som var en av gästerna under kvällen på Bio Roy i Göteborg.

”Sverige måste agera mot tortyren”

Nättidsskriften Svenska pens Parvin Ardalan har själv ägnat många år åt att kämpa för män och kvinnors lika rättigheter i Iran och har även hon suttit fånge i samma fängelse som Narges Mohammadi nu gör.

”Den svenska regeringen liksom det internationella samfundet måste agera mot den här tortyren som pågår mot aktivister i Iran,” säger hon.