Rockkonsertbiljetter som mutmisstänkt politiker


Polisens nationella antikorruptionsgrupp utreder om gratisbiljetter till Sölvesborgs toppolitiker ska ses som mutor. Arkivbild.


Att Sölvesborgs toppolitiker får gratisbiljetter till den årliga festivalen Sweden Rock utreds nu av polisen som ett misstänkt mutbrott. I somras besökte ett 20–tal förtroendevalda Sweden Rock, rapporterar P4 Blekinge.

Totalt får kommunen gratis inträdesarmband till ett värde av en halv miljon kronor om året – allt enligt ett avtal sedan 1999.

– Det finns ett inofficiellt avtal mellan Sweden Rock och Sölvesborgs kommun att de får en pott med vip–biljetter varje år, men de finns inte dokumenterade eller diarieförda någonstans utan detta är något de har lagt locket på i alla år, säger kommunens revisor Jimmy Kärnerup till radion.

Han pekar på att politikerna har makten att fatta beslut om alkoholtillstånd och eventuella nybyggnationer på festivalområdet och att kommunen upplåter mark för festivalen.

Men Sölvesborgs kommunstyrelseordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) anser att det är rimligt att politikerna har möjlighet att gratis besöka festivalen.

– Vi är ju ändå ansvariga för allt som händer där ute, ytterst, säger hon till radion.

Utredningen bedrivs av polisens nationella antikorruptionsgrupp.