Spädbarn övergavs på Gazasjukhus – dog ensam och omsorgslös


Rök bolmar efter en israelisk attack mot Gaza. Arkivbild.

Sjukhuset i norra Gaza evakuerades när israeliska styrkor gick till angrepp.

Flera veckor senare hittades fyra för tidigt födda spädbarn, som lämnats att dö i ensamhet.

Hittades i samma sängar

Sjuksköterskan lämnade kvar fyra barn och tog med sig ett – det han bedömde var mest livskraftigt.

– Det kändes som att jag lämnade kvar mina egna barn, säger han till tidningen.

– Om vi hade kunnat ta med dem så skulle vi ha gjort det, men om vi hade kopplat bort dem från syretillförseln så hade de dött.

Spädbarnen som lämnades kvar på sjukhuset hittades flera veckor efter evakueringen, i samma sängar där de hade lämnats kvar. Upptäckten gjordes av en journalist från tv-kanalen Al Mashhad. De fyra för tidigt födda barnen hade dött i ensamhet där de hade lämnats den 10 november.

Verifierat videomaterial

The Washington Post har verifierat videomaterialet från sjukhuset som sänts av tv-kanalen. På bilderna syns det som finns kvar av de små barnkropparna, fortfarande kopplade till respiratorer. Enligt sjuksköterskan som har talat med tidningen låg kropparna kvar där han lämnat dem, detta trots att det enligt sjukhusets chef ska ha funnits en överenskommelse mellan Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och den israeliska försvarsmakten om att de patienter som blivit kvar skulle evakueras.

ICRC hävdar dock att man inte varit del av en sådan evakuering.

– Det är fruktansvärt och en stor besvikelse. Det var inte oväntat att dessa barn skulle vara i riskzonen, eftersom FN och andra organisationer rapporterade om att de blivit kvarlämnade, säger Bill Van Esveld vid människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), till Sveriges Radio Ekot.

Israel hävdar att terrorstämplade Hamas använder sjukhus för militära ändamål.