Stöd lockar miljontals kronor – SD kan fria UngsvenskarnaUppdaterad 06.59 | Publicerad 06.24

Sverigedemokraterna överväger att göra sitt ungdomsförbund Ungsvenskarna självständigt för att kunna få tillgång till offentliga stöd på miljonbelopp. Beslutet är försiktigt framtaget, då partiet har haft svåra strider med sitt tidigare ungdomsförbund som resulterade i uteslutningar 2015.

Förbundet planerar att fortsätta driva på för mer EU-kritiska och liberala alkoholpolitiska ståndpunkter, samt sänkta bränslepriser.

Partiledningen har inlett ett arbete för att se över hur processen ska genomföras, men tar försiktiga steg på grund av tidigare problem med partiaktiva unga företrädare.

Ungsvenskarna är ett nätverk inom partiet, men detta kan nu alltså vara på väg att överges. Ansvarig för delningen från Ungsvenskarnas sida är Emil Eneblad, nationell talesperson för ungdomsförbundet. Han betonar att ungdomsförbundet fortsatt ska vara en del av partiets verksamhet.

Ungdomsförbundet har framfört mer EU-kritiska, liberala alkoholpolitiska ståndpunkter samt frågan om sänkta bränslepriser. Partiledningen har inte haft problem med dessa ståndpunkter.

På SD:s landsdagar i Västerås i slutet av november röstade ombuden igenom en motion som gav partistyrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som har som mål att göra om Ungsvenskarna till ett fristående ungdomsförbund till 2025.

En anledning till att bryta loss ungdomsförbundet är pengarna – i vissa fall krävs att ett ungdomsförbund är en egen organisation för att offentligt stöd ska delas ut, och reglerna kan skilja sig åt lokalt i olika delar av landet. SD ser med åtrå på de 3,4 miljoner kronor som Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, fick 2022 i offentligt stöd.