Större stöd för att öka hastigheten på A-traktorer


En A-traktor rullar genom Oskarshamn. Arkivbild.


Den svenska A-traktorns överlevnad stöds nu även av EU-parlamentets transportutskott. Därmed finns goda chanser till en A-traktor i 45 kilometer i timmen – om några år.

Utskottet röstade på torsdagen igenom sin syn på EU-kommissionens föreslagna uppdaterade körkortsregler. Och precis som EU:s transportministrar gjorde i måndags så ställde sig ledamöterna bakom ett särskilt B1-körkort för 16-åringar, med möjlighet att köra bilar som väger under 2 500 kilo i max 45 kilometer i timmen.

Dock krävs ett ordentligt förarprov för att få kortet. Och det gäller bara i ynglingens hemland, enligt uppgifter till TT från en av parlamentets presstalesmän.

Nuvarande svenska regler kräver endast ett avklarat teoriprov för att få köra A-traktor – å andra sidan bara i 30 kilometer i timmen. Regeln har emellertid fått kritik från EU-kommissionen som ifrågasatt det svenska systemet.

Att både transportutskottet och medlemsländerna nu ställer sig bakom A-traktorkortet ger det ändå stora chanser att överleva de kompromissförhandlingar som snart inleds för att jämka fram de slutgiltiga reglerna.

Annars skiljer sig parlamentets och medlemsländernas linjer åt en hel del. Exempelvis vill parlamentet se obligatoriska läkarundersökningar åtminstone vart 15:e år när körkort förnyas, medan medlemsländerna endast vill ha läkarkontroll när körkortet utfärdas. EU-parlamentet vill även sätta en gemensam alkoholgräns på 0,2 promille för ungdomar under körkortets prövotid.

Omröstningen i utskottet var dock jämn: det slutliga förslaget godkändes bara med en röst: 22 mot 21.

De nya reglerna väntas inte träda i kraft förrän tidigast om två till fyra år.