Ukraina: Användningen av attackdrönare i Odessa


Attacker rapporteras från regionen Odessa, bland annat hamnområdet i Izmail-distriktet. Arkivbild.


Ryssland har attackerat regionen Odessa med en mängd attackdrönare under natten. I attacken har hamninfrastruktur skadats och en civil person har dödats, enligt ukrainska uppgifter.

Drönare av den iranska modellen Shahed användes över Odessa under natten mot torsdagen, uppger det ukrainska flygvapnet. 15 av totalt 18 attackdrönare sköts ned, enligt uppgifterna.

Enligt Ukrainas flygvapen har Ryssland sparat drönare och robotar för att kunna rikta attacker mot Ukrainas viktiga infrastruktur och energinät under vintermånaderna,

Regionens Odessas guvernör Oleh Kiper säger i ett separat uttalande att drönare attackerat hamnområdet i Izmail-distriktet vid gränsen till Rumänien.

”Ett lager, en hiss och lastbilar skadades. En av lastbilarnas förare dödades. En brand bröt ut på platsen, men släcktes snabbt av räddningstjänsten”, uppger Kiper.

Området har varit avgörande för exporten av ukrainskt spannmål, men i somras lämnade Ryssland ett tidigare avtal om att ukrainsk export tilläts via Svarta havet.

Under vintern i fjol blev miljoner ukrainare utan el i långa perioder på grund av ryska attacker mot ukrainsk energiinfrastruktur. Sedan dess har Ukraina med hjälp från länder i väst lyckats stärka sitt luftvärn, men säger att det behövs mer vapen för att skydda särskilt utsatta områden.