De lever på att sälja mat och souvenirer till turister som besöker det världsberömda templet Angkor Wat.
Nu vill Kambodjas premiärminister flytta tusentals familjer som bosatt sig nära det världsarvsskyddade turistmålet.
Kritik och anklagelser om tvångsförflyttning har duggat från världsledare och människorättsorganisationer. Men premiärminister Hun Manet lovar ändå att fortsätta omplacera tusentals familjer från tempelområdet i syfte att skydda Angkor Wat – ”vårt lands själ”.
– Vi som lever på 2000-talet måste gå samman för att bevara denna själ i tusentals år, säger han.
Nytt område
Från myndighetshåll har det länge hetat att omkring 10 000 familjer frivilligt gått med på att lämna ruinstaden, som FN-organet Unesco utsett till världsarv. Detta till förmån för Run Ta Ek, ett område som håller på att byggas på ett risfält omkring 25 kilometer bort.
Hun Manet hävdar att förflyttningen sker för att uppfylla ”vissa krav” från Unesco för att Angkor Wat ska få behålla sin världsarvsstatus.
Men Unesco uttrycker ”djup oro” över förflyttningarna och säger att man aldrig krävt eller gett stöd till en sådan åtgärd.
Frestar på miljön
Premiärministern medger att flytten inte är enkel. Han har bland annat utlovat modern infrastruktur och gratis bussar mellan Run Ta Ek och ruinstaden där templet ligger.
Angkor Wat tillägnades på 1100-talet den hinduiska guden Vishnu, men blev senare en helig plats för buddhister. Omkring 2 miljoner turister besöker templen årligen. De utgör bas för den mikroekonomi som vuxit upp vid ruinstaden. Att så många säljare och tiggare bosatt sig där frestar på den lokala miljön och vattenresurserna och leder till nedskräpning, enligt myndigheter.