Så tystas klimataktivisterna på klimattoppmötet i DubaiSvårt att få protestera på COP28DUBAI

Arrangörerna hävdar att COP28 är det mest öppna och inkluderande klimattoppmötet någonsin. Men aktivisterna på plats i Förenade Arabemiraten, där emirerna har all makt, vittnar om en helt annan verklighet. ”Vi vet att vi blir övervakade, men vi vet inte när,” säger danska Selma de Montgomery, 18.

I vanliga fall finns ingen yttrandefrihet i landet, och kritik mot de styrande emirerna kan leda till långa fängelsestraff. Trots detta skedde något ovanligt när hundratals demonstranter marscherade längs en av huvudgatorna i det gigantiska mässområdet Expo City i Dubai. Poliser gick med och banade väg för tåget genom trängseln på toppmötet, vilket sällan händer i Förenade Arabemiraten.

Även om den officiella hållningen är att ”fredliga protester på särskilt utvalda platser” är tillåtna under COP28, beskriver flera demonstranter hur arrangörerna ändå försöker tysta obekväma röster. De måste ha tillstånd för att genomföra manifestationer och får inte nämna specifika länder eller företag. Många ansökningar förblir obesvarade, och det har blivit allt svårare att få tillstånd ju längre mötet pågår.

Övervakningen är sofistikerad, eftersom regimen har tillgång till avancerad teknologi för att spionera på aktivisterna. Detta sker samtidigt som de avgörande förhandlingsmötena hålls bakom stängda dörrar. Aktivisterna är frustrerade över bristen på insyn och möjligheten att spontant reagera på läckor från förhandlingarna.

Sammanfattningsvis har klimatprotesterna på COP28 i Dubai mötts av hårdare regler och övervakning, vilket har gjort det svårare för aktivisterna att få sina röster hörda. Trots detta visade den ovanliga demonstrationen längs huvudgatan att aktivisterna fortsätter att kämpa för sina budskap, trots motståndet de möter.