Västkusten: Vindlande havssträngarVarning för jättebrännmanet – kan bli upp till 30 meter lång

En ny typ av brännmanet har siktats längs västkusten och vinterbadare varnas nu för dess närvaro. Jättebrännmaneten, även känd som trassligt havssnöre eller taggtådsmaneten, har en längd på upp till 30 meter och har tidigare orsakat massdöd bland lax i Norge. Forskaren Christin Appelqvist jämför nässelgiftet som den utsöndrar med giftet från en huggorm och uppmanar vinterbadare att vara uppmärksamma.

Även om organismen är ovanlig i Sverige är den inte livshotande, men att bli bränd kan göra ont enligt forskaren. Trots det behöver ytterst få personer som bränns av den uppsöka sjukvård.

Forskare har registrerat ett tiotal av jättebrännmaneten längs västkusten och den har tidigare orsakat massdöd bland laxar i Norge. När den kommer in i fiskodlingar kan den orsaka bakterier hos laxen i ögonen och fjällen, vilket har lett till att tusentals laxar har tvingats nödslaktas.

Trassligt havssnöre lockas till västkusten av det kalla vattnet från november till januari och vinterbadare uppmanas att vara uppmärksamma. Man kan upptäcka dem genom att de har förmågan att sända ut ljus, precis som mareld. Om man ser ett trassligt havssnöre uppmanas man att rapportera in det till forskare för att de ska kunna ha kontroll över dess spridning.