Ledarna från Venezuela och Guyana ska mötas



Guyanas president Irfaan Ali och Venezuelas president Nicolás Maduro kommer att mötas på torsdag för att diskutera den pågående konflikten om den oljerika regionen Essequibo. Mötet kommer att hållas i S:t Vincent och Grenadinerna och även Brasiliens ledare Luiz Inácio Lula da Silva kommer att delta som inbjuden av båda parter.

Mötet är enligt den karibiska nationens premiärminister Ralph Gonsalves ett försök att kyla ned konflikten och formalisera en dialog mellan de båda länderna. Detta kommer efter en kontroversiell folkomröstning i Guyana, där majoriteten röstade för att regionen ska tillhöra Venezuela.

Internationella domstolen i Haag har nyligen beslutat att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen, men Venezuela har valt att ignorera detta beslut.

Maduro ser mötet som en möjlighet att försvara Venezuelas historiska rättigheter, medan Ali är fast besluten att lösa konflikten genom domstolens intervention istället för genom samtal med Maduro.

Konflikten går tillbaka till 1800-talet, då Venezuela och Storbritannien grälade om områdets tillhörighet. Guyana fick rätt i en skiljedom 1899, men Venezuela har senare ifrågasatt beslutet.

Mötet kommer att ske inom ramen för den syd- och centralamerikanska samarbetsorganisationen Celac och karibiska gemenskapen, Caricom, enligt Gonsalves.