Nobelgalan 2023 – en oförglömlig kväll



Artikeln handlar om Nobelbanketten som hölls i Stockholms stadshus och beskrivs som ”festernas fest”. Kungligheter, politiker och vetenskapsmän deltog och kläddes enligt dresskoden ”civil högtidsdräkt”. Aftonbladets reporter Erik Björklund var närvarande under hela kvällen och beskriver sin överraskning över att gilla fisken som serverades till middagen.

Under middagen diskuterades diverse ämnen, inklusive att det inte är så svårt att hålla sig från att gå på toaletten under en flera timmar lång middag. Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson beskrev banketten som glittrande och perfekt, och noterade att pristagarna och kungafamiljen fick extra uppmärksamhet under kvällen.

Trots att polisen hade ändrat säkerhetsarbetet på grund av det höga terrorhotet var kvällen lugn och det rapporterades inga ordningsstörningar eller brottsanmälningar. Efter middagen höll årets Nobelpristagare tal, inklusive pristagaren i litteratur Jon Fosse som talade om sina framtidsvisioner att få Nobelpriset i litteratur.

Kvällen avslutades med dans, där Aftonbladets reporter Björklund dansade med politiker och sedan avslutade han kvällen med skämtsamt att säga att han nog aldrig vill höra om Nobel igen.