Israel pumpar vatten in i tunnlarna


En av tunnlarna under Gaza. Bilden är från en rundvisning som Israels militär ordnade för medier under sjukhuset al-Shifa i november.


Den israeliska militären har nu börjat ta till ett omstritt vapen: att översvämma Gazas tunnlar med havsvatten. Det rapporterar The Wall Street Journal (WSJ) med hänvisning till källor i USA.

Den israeliska offensiven med flygbombningar och marktrupp fortsätter med oförminskad styrka. Och den är fortsatt blodig, även för de egna. På tisdagen dödades minst nio militärer i en enda strid, rapporterar The Jerusalem Post den kanske högsta sådana enskilda siffran hittills sedan Israels försvarsmakt IDF gick in i Gazaremsan.

Samtidigt rapporteras alltså Israel ha tagit till ett nytt fruktat vapen, pumpar som ska översvämma de omfattande tunnlar som Hamasmilisen använder som gömställe och för smuggling under Gaza.

Kan ta veckor

Metoden är riskfylld både för fienden och de egna. Den kan drabba inte bara Hamasmän utan även många civila, särskilt som havsvattnet kan påverka färskvattentäkter. Och den gisslan som Hamas tog i sin terrorattack i Israel den 7 oktober tros mestadels hållas fångna i de underjordiska tunnelsystem som sedan länge finns i Gazaremsan.

Havsvattnet leds in via pumpar som israeliska soldater installerat på flera håll i Gaza. Men det är oklart hur många pumpar som är i gång, och processen kan ta flera veckor, enligt WSJ:s källor.

Har använts förr

Både Israel och tjänstemän i USA som informerats om planerna rapporteras vara kluvna till dem. Går man för fort fram med vattnet kan dricksvattnet slås ut i områden där det redan råder humanitär katastrof för civila, och marken kan undermineras så att slukhål uppstår och byggnader rasar. Men pumpar man långsamt kan Hamas hinna göra förflyttningar så att metoden blir meningslös.

Ingen utomstående vet heller hur förberett Hamas är på detta. De är inte helt obekanta med metoden. 2013 och 2015 lyckades Egypten tillfälligt stoppa underjordisk smuggling mellan sydvästra Gazaremsan och Sinai genom att leda in Medelhavets vatten i tunnlarna. Men åtgärden ledde till vittnesmål om att marken i området försämrades.