Rapporten som undersöker sambandet mellan cancer, levnadsvanor och utbildningsnivå visar att minst 16 000 cancerfall om året kan undvikas med ändrade levnadsvanor, enligt Cancerfonden. Rökning är fortfarande den största påverkbara riskfaktorn för cancer och solvanor ligger också bakom många cancerfall. Övervikt eller obesitas kopplas till 13 olika cancerformer och ökar i både hög- och lågutbildade grupper.
Även alkoholvanor och låg fysisk aktivitet, som är riskfaktorer för cancer, ökar i hela samhället. Generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström betonar att det behövs åtgärder på befolkningsnivå för att göra hälsosamma val lättare och att politiken har ett stort ansvar. En uppdaterad cancerstrategi är enligt henne ett tillfälle för att ta fasta på detta ansvar.
Även om cancer inte helt går att härleda till specifika levnadsvanor på individnivå, visar forskningen att vissa vanor ökar risken för vissa former av cancer. Rapporten pekar på att 16 000 av alla cancerfall om året skulle kunna undvikas med ändrade levnadsvanor.
Sjuksköterska och folkhälsovetare Ellen Brynskog påpekar att det är svårt att få människor att ändra sina vanor, trots att de vet vad som är hälsosamt. Hon betonar behovet av större samhällsövergripande satsningar för att påverka människors levnadsvanor i en hälsosammare riktning.
Avslutningsvis ger Cancerfonden fakta om cancerfall i Sverige under år 2021, där ungefär 52 procent av fallen var män och 48 procent kvinnor. Bröstcancer är den vanligaste formen hos kvinnor och prostatacancer hos män. Hudcancer (inte malignt melanom) är den näst vanligaste formen hos både män och kvinnor.