Motverka Vinterkräksjukan: Så skyddar du dig



Publicerad 2023-12-12 19.24

Vinterkräksjuka sprids snabbt – Bästa skyddet är att tvätta händerna

Folkhälsomyndigheten meddelar att årets vinterkräksjuka är här och sprider sig i samhället. Mot det smittsamma caliciviruset finns få befintliga vapen, men det bästa sättet att skydda sig själv och andra är att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

Enligt sökningar på 1177 och statistik från landets laboratorier har spridningen av viruset tagit fart. Sjukdomen följer typiskt sett tidsplanen för vinterkräksjuka, och det är vanligt att den tar fart vid den här tiden på året.

Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten förklarar att vinterkräksjukan sprids mer under vintermånaderna på grund av det kalla och torra vädret, samt att människor ofta umgås inomhus under den här tiden.

Viruset trivs särskilt i platser där många människor samlas, såsom skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer. Det bästa sättet att skydda sig är genom god handhygien, specifikt genom att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Handdesinfektion har inte tillräcklig effekt mot detta virus.

Enligt Ydring brukar sjukdomens kulmen infalla i slutet av januari och början av februari. Under de senaste två säsongerna har smittspridningen av vinterkräksjuka varit kraftigare, troligtvis på grund av att många inte hade haft sjukdomen på två år till följd av covid-19-pandemin.

Caliciviruset är oerhört smittsamt men smittar inte innan man har symtom. Symtomen inkluderar illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Viruset kan spridas via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, samt via förorenade livsmedel.

Källa: Folkhälsomyndigheten