Polisen utarbetar en ny strategi



Efter att regionpolischefen Mats Löfving tog sitt liv i februari har Polismyndigheten nu tagit fram en plan för att undvika liknande händelser igen.

I planen pekar myndigheten ut riskerna med tystnadskulturen och varnar för att mediebevakning är den största risken för medarbetare. En utbildning kring kränkande särbehandling planeras nu för 3 000 chefer inom polisen.

Arbetsmiljöverket har öppnat en förundersökning om arbetsmiljöbrott efter att Polismyndigheten polisanmälts på grund av det inträffade. Arbetsmiljöbrister kan ha påverkat dödsfallet enligt Arbetsmiljöverket.

Polisen har tagit fram en plan för att förhindra liknande händelser och pekar på risker med tystnadskultur. En utbildning kring kränkande särbehandling planeras nu för 3 000 chefer inom polisen. Polisen slår också fast att störst risk för svårare personskada, allvarligt sjukdomstillstånd eller dödfall finns om personer bevakas av media.

I centrum för händelserna kring Mats Löfving är den presskonferens som polisen höll efter att den interna utredningen om Löfving och Linda Staaf var färdig. Efter det skjutsades Mats Löfving hem och under samma kväll i februari i år tog han sitt liv. Polisen föreslår nu att bedömningar av arbetsmiljörisker behöver göras innan man håller en sådan presskonferens.