Vattenfrågan i Gazakriget: En möjlig väg mot dialog?



Vattenkonflikten i södra Gaza skapar en svår förståelse för dialog och samexistens mellan grannländerna. Doktor Merle Lefkoff, ledare för Center for Emergent Diplomacy, föreslår att man borde fokusera på vattenfrågan för att skapa förståelse och engagemang. Vatten är en mänsklig rättighet och något som alla måste dela. Under tidigare vattensamtal har både israeler, palestinier och andra regioninvånare kunnat samlas och diskutera vattenförsörjning och rening.

Vattenförsörjningen i området är redan komplicerad och Gazakriget har förvärrat situationen. Israel kontrollerar flera vattenledningar som går in i Gaza, vilket har lett till vattenbrist och förorenat vatten för befolkningen. Innan kriget bröt ut, rådde redan vattenbrist i Gaza och civilbefolkningen tvingades dricka smutsigt vatten. Efter krigets utbrott minskade vattenproduktionen dramatiskt och befolkningen drabbades hårt.

För att minska beroendet av vatten från Israel har det gjorts flera initiativ för att Gaza ska bli mer självförsörjande. Bland annat har atmosfäriska vattengeneratorer och mobila anläggningar för rening av avloppsvatten installerats i området.

Att fokusera på vattenfrågan och mötas under mindre formella former är en viktig del av diplomatin för att skapa dialog och förståelse. Merle Lefkoff har arbetat med backchannel diplomacy i flera konfliktområden, inklusive Nordirland, Nicaragua och Bosnien. Hon fokuserar på att bygga tillit och skapa dialog bland ledarna samt personer med inflytande över beslutsfattarna.

Vattenbristen i Gaza påverkar också Israel och för att lösa problemet måste båda sidor sätta sig vid förhandlingsbordet. Det är en fråga som engagerar och påverkar båda länderna och kan vara en möjlig startpunkt för en dialogprocess mellan grannländerna.