Orbán och Erdogan förenas av gemensamma intressen


Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett möte i våras. Arkivbild.


Den svenska Natofrågan är ett av många ämnen som antagligen tas upp när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besöker Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest.

Flera gemensamma intressen förenar de auktoritära ledarna, som ideologiskt ändå är mycket olika.

För andra gången på bara några månader besöker Recep Tayyip Erdogan Viktor Orbán i Budapest. De två kommer antagligen att ta upp Natofrågan under sitt möte, eftersom Ungern och Turkiet är de enda två Natoländer som ännu inte har godkänt Sveriges medlemskap.

– Min gissning är att den ungerska regeringen undrar hur Erdogan tänker, vilket de flesta gör. Och jag misstänker att han kommer att berätta lite om vad han vill uppnå, vad hans planer är, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Ungern har ju sagt att de inte tänker vara sist med att ratificera, så de är antagligen angelägna att få veta om de behöver förbereda sig för ratificering eller inte.

Försvarssamarbete

Den svenska Natofrågan är långt ifrån det enda Erdogan och Orbán kan vilja avhandla. Bland annat har länderna ett visst ekonomiskt samarbete i energifrågor. Dessutom har Ungern köpt bepansrade trupptransportfordon från Turkiet och det har i vaga ordalag talats om ytterligare försvarssamarbete, säger Paul Levin.

Det turkiska utrikesdepartementet beskriver att relationen mellan länderna har fördjupats i takt med allt fler ömsesidiga besök och konsultationer på hög nivå. EU-landet Ungerns stöd för ett turkiskt EU-medlemskap har ytterligare stärkt banden.

Ideologiskt olika

Men trots att Erdogan och Orbán har så mycket gemensamt står de samtidigt långt ifrån varandra ideologiskt. Orbán är en konservativ politiker som ofta utmålar islam och muslimska flyktingar som ett hot mot Europa, medan Erdogan har rötter i politisk islam.

– Men båda är auktoritära ledare som ser sig själva som ickeliberala och de vill ha en större frihet i relation till väst. De menar att de agerar inom ramen för en mer multipolär världsordning än under USA:s ledning. Så de har ideologiskt en hel del gemensamt trots allt, säger Paul Levin.

Det planeras ingen presskonferens efter måndagens möte i Budapest, där Erdogan även ska delta i ett möte med det turkisk-ungerska samarbetsrådet HLSCC och fira 100-årsjubileum av öppnandet av diplomatiska förbindelser mellan de båda länderna.