Putins planer kan stoppas av kriget



Ryssland kan ha problem att rusta upp längs gränsen till Finland

Enligt överstelöjtnant Jörgen Elfving kan det bli svårt för Ryssland att lyckas med det uttalade målet att rusta upp längs den finländska gränsen. Elfving menar att Ryssland har lidit förluster i Ukraina, vilket kan göra det svårt för dem att uppnå sina planerade mål.

Ryska presidenten Vladimir Putin har uttryckt önskan om att rusta upp längs den finska gränsen, men med Finlands Natomedlemskap skapar detta problem för Ryssland. Elfving förklarar att ryssarna ser Finlands Natomedlemskap som ett hot, vilket är anledningen till den aviserade styrkeuppbyggnaden längs gränsen.

Elfving bedömer dock att det är osannolikt att Ryssland skulle agera militärt mot Finland, och att Sverige måste vara berett att stödja Finland på diplomatiskt och militärt sätt om det skulle behövas.

Sverige, som än så länge står utanför Nato, kan enligt Elfving ändå förvänta sig en oförändrad rysk retorik, också om Sverige skulle bli en del av alliansen i framtiden. Han tror att Ryssland redan har insett att Sverige förr eller senare kommer att bli medlem i Nato.