Framtiden för ostproduktion i trä inom EU



Fransk Camembert-ost i sin traditionella träförpackning förväntas leva vidare efter EU-uppgörelse

Den lilla schampo-flaskan på hotellrum kan snart vara ett minne blott efter att EU-länderna enats om nya hårdare förpackningsregler. Fast pantsystemet för dryckesförpackningar kan dock leva vidare och även traditionella förpackningar som den franska Camembert-osten i träförpackning.

De nya reglerna har inte varit enkla att enas om, med otaliga branscher och olika medlemsländer som haft synpunkter på hur avfall ska minskas och återvinning och återanvändning främjas. Frankrike har kämpat för att behålla den lilla träförpackningen för Camembert-osten medan Sverige har förespråkat kartongen.

Statssekreterare Daniel Westlén säger att Sverige har framgångsrikt förklarat för övriga medlemsstater att återvinning av kartong kan vara bättre än återanvändning av plastförpackningar.

EU-ländernas miljöministrar har nu enats om sin syn på förslaget, där en möjlighet för dem som tillverkar eller distribuerar dryckesförpackningar att gå samman i pooler för att uppfylla återanvändningskraven har lagts till i sista stund. Detta är till för att lugna bryggeri- och livsmedelsbranschen som varit oroliga över de nya reglerna.

Vissa engångsplastförpackningar i miniformat kommer att försvinna enligt de nya reglerna, såsom schampo- eller tvålflaskor på hotellrum, samt ketchup- och majonnäspåsar på restauranger.

Nästa steg är kompromissförhandlingar mellan medlemsländerna och EU-parlamentet, som enades om sin syn på saken i november.

Nya förpackningsregler i EU inkluderar bland annat obligatoriska krav på påfyllningsbara och återvinningsbara förpackningar, maxkrav på tomrum i förpackningar som beställs online, förbud mot vissa former av ”onödiga förpackningar”, komposteringsmöjligheter för vissa förpackningstyper, obligatoriskt pantsystem för plastflaskor och aluminiumburkar och märkning av alla förpackningar för att underlätta sopsortering. (EU-kommissionen)