Oerhört starkare än tidigare



Efter ett utbrott på Reykjaneshalvön på Island har risken minskat för staden Grindavik. Utbrottet är betydligt kraftigare än tidigare skalv, men en seismolog vid Uppsala universitet säger att platsen är fördelaktig för det närbelägna samhället. Risken för att stora mängder giftig svaveldioxid sprids till närliggande samhällen är det värsta scenariot just nu. Tidigare har man haft koll på väderprognoser och vindriktningar för att skydda invånarna.

Utbrottet startade efter en kraftig jordbävning och lavaflödet från den fyra kilometer långa vulkansprickan uppskattas till 100-200 kubikmeter per sekund. Bedömare hade räknat med utbrottet redan i november. Magmaflödet har minskat under natten, vilket kan vara en indikation på stabilisering. Utbrottet kan dock pågå i flera månader.

Det finns ingen risk för ett askmoln som 2010 lamslog flygtrafiken i Europa. Eventuellt kan Islands internationella flygplats behöva stänga, men det förväntas inga större problem för transatlantiska flyg.

Island är känt för sin geologiska aktivitet, och den moderna infrastrukturen är känslig på nya sätt. Medan utbrott vanligtvis inte orsakar stora konsekvenser om de sker i glesbefolkade områden, så kan de ändå resultera i stora problem för samhället.