Så kan svenskar ta över rollen som utpekad bödel



Iran använder sig av fångutväxlingar för att få tillbaka Hamid Noury, som har fått livstids fängelse för delaktighet i avrättningar av politiska fångar 1988. Sverige har aldrig genomfört en fångutväxling men det finns inga juridiska hinder för det. Fallet har skapat oro för två svenska medborgare som är fängslade i Iran på oklara grunder.

EU-tjänstemannen Johan Floderus greps förra året och anklagas för spioneri, medan läkaren Ahmadreza Djalali sitter sedan 2016 och har dömts till döden för korruption på jorden. Iran försöker sätta tryck på Sverige genom att knyta Nourys öde till de två svenskar och det finns en generell skepsis mot fångutväxlingar från Amnesty International.

Juridiskt finns det två vägar för Sverige att gå om man skulle genomföra en fångutväxling. Det finns möjligheter för regeringen att besluta om nåd eller verkställighet av domen i Iran, men det är oklart om regeringen är beredd att ingå avtal med Iran. Amnesty International poängterar att det svenska åtalet för massakrerna 1988 har betydelse för offrens anhöriga, även om det är oroande att två oskyldiga personers liv riskeras.

Hamid Noury dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran. Fallet baseras på den iranska statens avrättningar av personer kopplade till den politiska organisationen Folkets mujahedin. Noury nekar till brott. Hovrättsdomen meddelas den 19 december.