Donald Trump utestängd från valet



Donald Trump diskvalificerad från primärvalet i Colorado

På tisdagen beslutade Colorados högsta domstol att Donald Trump inte får stå på valsedeln i delstatens primärval inför presidentvalet 2024. Beslutet baserades på en tolkning av det 155 år gamla fjortonde tillägget i USA:s konstitution. Domstolen hänvisade till en formulering som förbjuder personer som har deltagit i uppror att inneha politiska positioner. Beslutet gick emot en tidigare dom i lägre instans, och förväntas nu tas till USA:s högsta domstol för prövning.

Domstolen bestod av sju domare tillsatta av demokratiska guvernörer, vilket kan ha påverkat beslutet. Trumps valkampanj har redan meddelat att domen kommer att överklagas. Det är värt att notera att Trump har vunnit liknande rättsprocesser i andra delstater.

Beslutet från Colorados högsta domstol aktualiserar frågor kring tolkningen av fjortonde tillägget, som ursprungligen infördes efter inbördeskriget och inte specifikt nämner presidentämbetet. Frågan om Trumps diskvalificering från primärvalet i Colorado förväntas fortsätta att vara föremål för rättslig prövning i den högsta instansen.