Näringslivets klimatplan kräver höjt tempo



Regeringen presenterar klimathandlingsplanen – företagen vill ha snabbare omställning

Regeringens klimat- och miljöpolitiska talesperson, energi- och näringsminister, statsminister samt klimat- och miljöminister presenterade regeringens klimathandlingsplan under en pressträff. Företrädare för näringslivet välkomnar att näringslivets roll i omställningen lyfts fram, men anser att tempot måste höjas.

Enligt branschorganisationen Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson, ligger näringslivet långt fram i sitt omställningsarbete, men företagen bromsas ibland i sitt klimatarbete på grund av tillståndsprocesser hos myndigheter som ligger efter.

Transportföretagen anser att klimathandlingsplanen är ”ömsom vin, ömsom vatten”. Branschorganisationens samhällspolitiska analytiker, Tina Thorsell, påpekar att det saknas vissa punkter i planen och efterlyser åtgärder som skattelättnader för el- och biodrivmedel för att underlätta för transportsektorn.

Lantbrukarnas riksförbund vill se fler satsningar på biodrivmedel och ordförande Palle Borgström menar att biobränslen är Sveriges största energikälla och att det behövs fler åtgärder som gör skillnad på kort sikt.

Scanias vd Christian Levin välkomnar handlingsplanen men anser att fokusen på kärnkraft är för stort. Han betonar också vikten av att förenkla tillståndsprocesserna för laddinfrastruktur, då Sverige är sämst i Norden på detta område.