Ond mat- och vattenbrist


Tina Magnergård Bjers/TT

Förödelsen efter ett israeliskt bombanfall mot Rafah i södra Gaza inspekteras.


Trängseln är påtaglig och det är näst intill omöjligt att få tag i mat, medicin och vatten. Nära halva Gazas befolkning rapporteras ha tagit sig till Rafah i söder, på flykt undan Israels bombardemang.

Nära 85 procent av Gazas befolkning, totalt 1,9 miljoner människor, har enligt FN flytt sina hem sedan krigsutbrottet för drygt tio veckor sedan. Många av flyktingarna har tagit sig till Rafah i söder. I staden, som före kriget hade en befolkning på 280 000 personer, huseras nu närmare halva Gazas befolkning, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Det innebär att över en miljon människor befinner i staden, som också utgör gränsövergång mot Egypten. HRW skriver att det är svårt att ta sig fram i trängseln på gatorna. Folkansamlingen i kombination med Israels blockad gör det mycket svårt att få tag i mediciner och något att äta.

Kriget startade den 7 oktober då terrorstämplade Hamas, som styr Gaza, anföll Israel. I den koordinerade attacken dödades omkring 1 200 människor, mestadels civila, och över 200 togs som gisslan. Israel har svarat med intensiva flyg- och markräder och lovat utplåna Hamas. I oktober uppmanade Israel civila Gazabor i norr att ta sig söderut. Bombräder mot södra Gaza har dock också förekommit.

Omkring 20 000 Gazabor har dött sedan krigsutbrottet enligt lokala myndigheter. De höga civila dödstalen har resulterat i stark internationell kritik mot Israel.