Det mystiska flygbolaget som skapar kaos i västUppdaterad 00.13 | Publicerad 00.08

Putins nya hybridattack mot Västeuropa.

Ett mystiskt flygbolag i Turkiet är i centrum.

Enligt den tyska tidningen Bild syftar flygbolaget Southwind Airlines till att orsaka en politisk kris.

Den första flygningen mellan Istanbul i Turkiet och Minsk i Belarus lyfter klockan 05.20 på lördagsmorgonen enligt Bild. Tidningen hävdar att flygbolaget endast är turkiskt på pappret och egentligen är en del av Rysslands plan att flyga migranter från Turkiet till Belarus till en billig kostnad. Därefter ska migranterna försöka ta sig in i EU och skapa en politisk kris.

Polen har redan varnat för en ny organiserad ström av migranter, vilket ses som en hybridoperation av Ryssland. Flygbolaget erbjuder biljetter till ett betydligt lägre pris än vad människosmugglare tar för andra rutter till Europa eller Finlands östgräns.

Southwind Airlines har sitt huvudkontor i Turkiet och grundades efter Rysslands invasion av Ukraina. Tre av bolagets flygplan och en majoritet av personalen kommer från det ryska flygbolaget Northwind. Flygbolaget ägs av det ryska företaget Pegas Touristik, som kontrolleras av ett ryskt par med turkiska rötter.

Ryssland har tidigare anklagats för att använda flyktingar i en hybridattack mot Västeuropa, exempelvis genom att pressa unionen genom massiva migrantrörelser vid gränserna till EU-medlemmar som Polen och Finland. EU, Nato och USA har anklagat Belarus för att samordna en stor ström av migranter för att sätta press på unionen.

Enligt forskare vid Försvarshögskolan skulle användningen av flyktingströmmar som metod för att påverka en annan aktör kunna ses som en del av en hybridstrategi.