HD avvisar Trumps vädjan om snabbt beslut


USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.


Högsta domstolen (HD) i USA meddelar att den inte omedelbart kommer att behandla en vädjan från den särskilde åklagaren Jack Smith att fatta ett snabbt beslut ifall USA:s expresident Donald Trump kan åtalas för sina misstänkta handlingar att omkullkasta valresultatet 2020.

Republikanen Trump förlorade valet till demokraten Joe Biden, men försökte med alla medel få resultatet ogiltigförklarat och han har aldrig erkänt sig besegrad.

Fredagens besked är en seger för Trump och hans juridiska team som upprepade gånger har försökt fördröja detta fall och andra brottmål mot expresidenten. Man vill minimera en rättegångs påverkan under Trumps kampanj att återta presidentposten i nästa års val.

Rättegången var planerad att starta den 4 mars nästa år.

Domstolen motiverade inte sitt beslut, utan utfärdade i stället en osignerad order som säger att Smiths framställning ”avvisas”, rapporterar BBC.

Ärendet skickas nu till en federal appellationsdomstol.