Oronande tecken angående Djalali i Iran


Svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild.


Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis dödsdom i Iran kan vara på väg att verkställas, enligt Amnesty International. Det uppges vara en reaktion på hovrättens fastställande av livstidsdomen mot iraniern Hamid Noury i Sverige.

– Det är extremt oroande signaler, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty.

Den 52-årige Ahmadreza Djalali, som är dömd till döden för spioneri i Iran, har enligt Amnesty fått ringa till anhöriga från fängelset på fredagen.

– Han har fått ringa och meddela sig. Oftast får man ringa hem precis innan avrättning, säger Maja Åberg.

Telefonsamtalet skedde efter att Djalali fått besök i fängelset från en representant från det iranska rättsväsendet, vars besked ska ha varit att dödsdomen var slutgiltig.

Representanten ska enligt Maja Åberg även ha kopplat samman beskedet till Djalali med Svea hovrätts dom mot Hamid Noury – som fick sin livstidsdom för folkrättsbrott fastställd tidigare i veckan.

Iran har under fredagen även visat propagandafilmer på Djalalis inspelade bekännelse i statskontrollerad tv, berättar Maja Åberg.

– Det är väldigt oroande. När iranska myndigheter gör så här är det ofta ett tecken på att man förbereder sig på en avrättning. Det är ett sätt att rättfärdiga det man håller på med för iranska folket. Det är också extra oroande eftersom Ahmadreza själv fått höra att avrättningen kan ske, säger hon.