Socialdemokraterna föreslår införande av maxgräns för nikotinhalten i snusprodukterUppdaterad 08.33 | Publicerad 08.14

Snus innehåller allt mer nikotin och skapar kaos bland unga – som spyr i skolan av de nya prillorna. Det vill Socialdemokraterna sätta stopp för genom att införa ett maxtak för nikotinhalten.

– Vi vill att snus ska vara som snus alltid har varit, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Det dyker upp allt starkare varianter av snus. Det så kallade vita snuset kan ha 5-6 gånger mer nikotin jämfört med en vanlig prilla. Nu kommer larm om att de nya dosorna blivit populära bland barn och unga, vilket skapar kaos i skolorna.

– Vi upptäckte att eleverna hade spytt i korridorerna, på toaletterna och till och med i skolskjutsen. Vi tänkte att det inte kunde vara en magsjukeepidemi. Då kom vi på att det var nikotin och tobaken i det nya starkare snuset som var boven, sa rektorn för Tundalsskolan i Robertsfors, Anna-Lena Göttfert till SVT Västerbotten tidigare i veckan.

Några som kollar på SVT Västerbotten är Socialdemokraterna och nu vill de införa ett maxtak på nikotin i snus.

– I dag kom Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning rapport som påpekar på att det vita snuset ökar och tidigare i veckan kom ju det här inslaget från Robertsfors som visade på en trend på skolor där barn blivit förgiftade av snus, säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas socialpolitiska talesperson.

Enligt Lundh Sammeli har behovet för ett tak för nikotininnehåll – liknande det som redan finns för cigaretter och e-cigaretter – inte funnits tidigare. Men de senaste åren har starkare snussorter dykt upp som svampar ur jorden. Nu vill partiet starta en utredning som ska ge svaret på var gränsen för nikotininnehåll ska gå.

– Det här handlar om att snus ska vara som snus alltid har varit. När det nu kommer nya former som drar iväg i nikotinhalt, då är det inte rimligt att det är oreglerat. Då är det naturligt att det införs ett maxtak.

Nu hoppas Socialdemokraterna att regeringen ska haka på idén, innan det är för sent och en ny generation snusare fastnar för det starkare vita snuset.

– Jag hoppas det. Jag tänker att det är viktigt att vi ändå möter utvecklingen i tid när man ser att det kommer starkare och starkare produkter. Vi gemensamt, oavsett parti, har ett ansvar att skapa en ansvarsfull lagstiftning kring de här produkterna.

När tänker du att ett sånt här maxtak skulle kunna vara på plats?

– Det behöver regeringen ta ansvar för. Jag menar att det här är en väckarklocka med den här extra starka snusen som kommer.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) hat fått frågan av Aftonbladet om han stödjer S-förslaget om ett maxtak på nikotin, han återkommer över mejl genom sin pressekreterare.

”Den ökande användningen av tobak och nikotinprodukter bland barn och unga är oroande och ytterligare åtgärder måste vidtas för att bryta denna utveckling. Det är tydligt att åldersgränser inte efterlevs. Därför ingår det nu i ett utredningsuppdrag att se över frågan om att göra det straffbart att sälja eller ge tobaks- och nikotinprodukter till personer under 18 år.”