Tjeckien deklarerar en dag av sorg efter massakernTjeckiens regering har deklarerat lördagen som en nationell sorgedag efter den dödligaste masskjutningen i landets historia. 14 personer dödades och 25 skadades i dådet vid Karlsuniversitetet i Prag. Premiärminister Petr Fiala uppmanade medborgarna att hedra offren med en tyst minut klockan 12.00 på lördagen.

Arbetet med att identifiera de döda pågår intensivt i Prag och enligt polischefen Martin Vondrásek kan dödssiffran stiga ytterligare. Han beskrev dådet som en överlagd, våldsam attack inspirerad av liknande massakrer i andra länder.

Gärningsmannen, en 24-årig student, hittades död efter dådet. Det är ännu oklart om han tog sitt liv eller sköts av polis. Motivet för attacken är hittills oklart, men det finns indikationer på att han kan ha varit inblandad i ytterligare två mord under den föregående veckan.

Tjeckisk polis har utrymt konstfakulteten vid universitetet, där gärningsmannen studerade, och fortsätter att undersöka händelsen. Upplevelsen av chock och sorg är stor i hela landet efter denna fruktansvärda handling.