Tragisk död av en man, 35 år, i Umeå som krossades av ett lastbilssläp på jobbet


En hydraultub i lyftanordningen bröts, vilket ledde till att containern och hela lastbilssläpet välte.

– Vi vet inte vad han gjorde i närheten av lastbilen, men han hade en påse bullar i handen som han troligen tänkte ge till tjejen som körde lastbilen, berättar hans pappa Anders Holmqvist.

”Ansvarsfrågan inte utredd”

Olyckan utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål.

– Vi har genomfört många utredningsåtgärder och avvaktar nu vad Arbetsmiljöverket kommer att säga. Ansvarsfrågan är ännu inte helt utredd om det är bageriet, åkeriet eller någon underentreprenör som ska stå till svars, säger åklagaren Christer B Jarlås.

Arbetsgivaren Fazer uttalar sig inte om olyckan under pågående utredning. Karin Senning Planstedt, kommunikationschef på Fazer Sverige, skriver i en kommentar:

”Vi förlorade en uppskattad kollega i en tragisk olycka som inte ska få ske och som vi ser mycket allvarligt på. Säkerhet är alltid viktigast hos oss.”

Vill se större förändring

För Mattias Holmqvists anhöriga är den pågående utredningen inte viktig i sig. Över 60 personer har inte kommit hem från jobbet i år, och familjen menar att ansvaret för arbetsplatsolyckorna borde ligga högre upp.

– Det känns definitivt som att någon politiker eller myndighet måste ta ett huvudansvar för att se över säkerheten på våra arbetsplatser, säger Anders Holmqvist.