Demonstranter som protesterar mot Milei måste betala eller Protester mot Milei kostar demonstranterna
Argentinas nye högerpresident Javier Milei och den nya regeringen har rivstartat sin utlovade chockterapi för landets ekonomi. De som arrangerar demonstrationer mot den på gatorna kan själva få betala polisbevakningen, har regeringens talesperson gjort klart.

– Fakturan kommer att skickas till dessa grupper, de får ansvara för kostnaderna, det ska inte läggas på skattebetalarna, sade talespersonen, Manuel Adorni, efter onsdagens demonstrationer i Buenos Aires.

Drastiska

Tusentals människor demonstrerade då mot Mileis och regeringens just framlagda dekret, ett omfattande paket. Det rymmer flera hundra åtgärder – många drastiska nedskärningar och regeländringar – som Milei hävdar är nödvändiga för att bringa ned inflationen från dagens 160 procent och ordna upp krisekonomin. Det ska genomföras i ett land där runt 18 miljoner av de nära 46 miljoner invånarna bedöms leva i fattigdom.

Enligt Manuel Adorni kostade polisen och säkerhetsstyrkornas bevakning motsvarande över 700 000 kronor . Demonstrationen var också ett sätt att minnas årsdagen av våldsamma protester 2001 i samband med en tidigare argentinsk ekonomisk härdsmälta.

”Påminner om diktaturen”

Arrangörerna av onsdagens protester hävdar att det stora pådraget var en provokation.

– Det här påminner mig om diktaturen under åren 1976 till 1983, hävdar Eduardo Belliboni, ledare för vänsterrörelsen Polo Obrero.

Chockpaketet kom bara tio dagar efter det att Milei installerats på presidentposten och före det hade regeringen dessutom meddelat att den argentinska valutan, peson, skrivs ned (devalveras) med 50 procent mot den amerikanska dollarn.

Javier Mileis mål är att krispaketet ska träda i kraft redan före nyår, den 29 december. Men först ska det upp i parlamentet och där har Mileis parti långt ifrån övertaget. Paketets framtid är osäker.