Fortsatt kamp trots FN-resolution


Rök efter en explosion på Gazaremsan under fredagen.


Israel fortsätter att attackera Gazaremsan trots FN:s säkerhetsråds resolution om snabba åtgärder för att släppa in mer hjälp.

Resolutionen, som antogs på fredagskvällen, innehöll ingen uppmaning till eldupphör, men uppmaningar till alla inblandade att omedelbart se till att humanitär hjälp släpps in i stor skala. USA och Ryssland, som båda har vetorätt, avstod från att rösta.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter attackerades flera städer. Israelisk militär uppger att man förstört ett tunnelkomplex i Gaza stad.

I en attack mot flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza dödades minst 18 personer, uppger palestinska medier, enligt BBC. Människor i närliggande lägret Bureij uppmanades att röra sig söderut.

”Sättet som Israel bedriver sin offensiv orsakar massiva hinder för att distribuera humanitär hjälp i Gaza”, skriver FN:s generalsekreterare António Guterres på X (tidigare Twitter).

136 FN-medarbetare har hittills dödats under de 75 dagar som kriget mellan Israel och Hamas har pågått, skriver Guterres. Enligt honom är det i en omfattning av aldrig tidigare skådat slag.