Fredsivrare nekas delta i ryska valet


Jekaterina Duntsova, tidigare journalist och kommunalråd, ansökte om att ställa upp i presidentvalet som obunden kandidat. Arkivbild.


Rysslands centrala valkommission stoppar en kandidat som bland annat kräver fred i Ukraina att ställa upp i nästa års presidentval – med hänvisning till ”fel i dokumenten”.

Ansökan lämnades in av Jekaterina Duntsova, en tidigare journalist och kommunalråd som kampanjar för ”fred och demokrati”, rapporterar rysk tv.

Enligt valkommissionschefen Ella Pamfilova avvisades Duntsovas försök att ställa upp i valet enhälligt. Det innebär att Duntsova inte kan gå vidare till nästa steg, att samla in tusentals underskrifter av anhängare.

Duntsova ansökte om att ställa upp som obunden kandidat. Enligt Pamfilova har 29 personer hittills ansökt om att ställa upp i valet.

Presidentvalet som nuvarande president Vladimir Putin väntas vinna obehindrat hålls i mars. Kreml har i år åsidosatt oppositionella personer i politiken – en kamp som har accelererat i samband med anfallskriget mot Ukraina.