Minst 20 patienter felbehandlade av tandläkare


En tandläkare blir av med legitimationen sedan han begått en rad grova fel. Arkivbild.

En tandläkare i Kristianstad har begått så många grova fel att han blir av med tandläkarlegitimationen. Minst 20 patienter har felbehandlats.

Bland annat har tandläkaren dragit ut fel tänder, friska tänder har blivit rotfyllda och fel doser av medicin har ordinerats, skriver Kristianstadsbladet.

– Jag hade bokat in en tid och förväntade mig en rotfyllning, men när jag kom dit sade han att han ville dra ut tanden. Jag blev ganska chockad, säger en av tandläkarens patienter till tidningen.

Till slut anmälde Folktandvården, där mannen arbetade, honom till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Sammanlagt 20 fall granskades och i alla hade tandläkaren begått allvarliga fel.

Tandläkaren, som fick svensk tandläkarlegitimation 2018, förklarar anmärkningarna han fått med att han upplevt stress under pandemin. Enligt honom har han inte fått den handledning som behövts. I stället fick han ”lära sig allt själv”.

Mannen har sagt upp sig från Folktandvården och arbetar nu på en privat mottagning i ett annat län.

Ivo anmälde tandläkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som nu beslutat att frånta honom legitimationen. Beslutet kan överklagas.