Putin skickar hemliga meddelanden om vapenvila


Vill den ryske presidenten ha vapenvila i Ukraina? Arkivbild.


Rysslands president Vladimir Putin sägs i hemlighet vara villig att förhandla fram ett avtal om vapenvila i Ukraina, rapporterar The New York Times.

Tidningen har pratat med ett par högt uppsatta ryska tjänstemän och flera amerikanska och internationella tjänstepersoner, som ska ha tagit emot budskapet.

Putin har skickat liknande trevare tidigare, både i inledningen av det storskaliga anfallskriget, och hösten 2022, efter Ukrainas framgångsrika motoffensiv. Tanken sägs vara att frysa striderna enligt nuvarande frontlinjer, något Ukraina hittills verkar ointresserat av.

– Han vill verkligen stanna vid nuvarande positioner. Han är inte beredd att retirera en enda meter, säger en av de ryska källorna.

Kremls bedömning är enligt The New York Times att stödet för kriget är brett, men inte djupt. Om Putin lyckas förklara kriget i Ukraina som en seger kan han släppa det och gå vidare, även om de uttalade ryska målen inte uppnåtts.

Från officiellt håll är läget dock oförändrat, enligt talespersonen Dmitrij Peskov.

– Putin är faktiskt redo för samtal och det har han sagt att han är. Ryssland fortsätter att vara beredd, men bara om man uppnår sina mål, säger han.

En del amerikanska bedömare tror att uppgifterna om viljan att förhandla är en rökridå från Kreml. Det finns också en misstro i väst om att Putin skulle utnyttja en vapenvila för att ladda upp inför en ny offensiv.