Rysk hybridoperation involverar ett flygbolag


Vanda flygplats i Helsingfors. Arkivbild.


Ett turkiskt-ryskt flygbolag misstänks av polska myndigheter för att sända asylsökande till väst, som en del i en rysk hybridoperation.

En direktlinje planeras till Finland med start i april, rapporterar Yle.

Bolaget Southwind Airlines grundades 2022, strax efter Rysslands storskaliga angrepp på Ukraina. Flygbolaget uppges flyga migranter från Turkiet till Ryssland och Belarus, för att de ska försöka ta sig in i EU, skriver tyska Bild som först rapporterade om saken.

Bolaget flyger redan mellan Turkiet och Ryssland, och det första flyget från Istanbul mot Minsk i Belarus lyfte under lördagsmorgonen enligt Yle.

I april kommer bolaget börja flyga direkt mellan turkiska Antalaya och Helsingfors på måndagar, står det på bolagets hemsida.

Biljetter för 200 euro

En biljett med lågprisbolaget mellan Turkiet och Vitryssland uppges kosta omkring 200 euro (cirka 2 200 kronor). Rutten är två timmar kortare än statliga vitryska flygbolaget Belavias, som är under EU-sanktioner och som tvingas flyga i en båge över Ryssland.

Southwind har sitt huvudkontor i Turkiet, men använder tre ryska plan, rysk personal samt ägs via omvägar av det ryska företaget Pegas Touristik, erfar Bild.

Polska säkerhetsmyndigheter varnar för en ”ny, organiserad rusning av flyktingar via Ryssland och Vitryssland”, och den nya rutten uppges vara en del av operationen, enligt tidningen.

Kan nekas tillstånd

Finland har redan stängt alla övergångar vid landgränsen mot Ryssland på grund av en ovanligt stor ström av asylsökande därifrån. Myndigheterna anser att den ryska regimen ligger bakom, i ett försök att överbelasta Natos yttre gräns.

Finland ska inte oroa sig för flygbolaget, men vara redo, anser Arkady Moshes, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska institutet i Finland.

– Det visar att det var rätt beslut att stänga gränserna och det visar att det finns ett akut behov av ny gränslagstiftning, säger han till Yle.

Det är mycket osäkert om Southwind kommer att få tillstånd att trafikera Finland, uppger myndigheten Traficom till finländska medier.