Rysk skämtare ringde till Norges premiärminister


Norges statsminister Jonas Gahr Støre föll för en busringning. Arkivbild.


De ryska busringarna Vovan och Lexus har ännu en gång lyckats lura en toppolitiker.

Den här gången är det Norges statsminister Jonas Gahr Støre som fallit dit, rapporterar Dagbladet.

I samtalet från i början av december utgav sig bluffmakarna för att vara Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki, som ville diskutera kriget i Ukraina.

I det 15 minuter långa samtalet får Gahr Støre bland annat frågor om spannmålsexporten genom Svarta havet och leveranserna av F-16-planen till Ukraina och dess möjligheter att förändra utgången av kriget.

– Att bygga ett luftvärn från grunden är en väldigt komplicerad operation, och det kommer inte att ske på kort sikt, säger Gahr Støre bland annat.

Några större avslöjanden lyckades den ryska duon inte få ur den norske statsministern.

Gahr Støres kommunikationschef Anne Kristin Hjukse beklagar telefonsamtalet och säger att en sådan incident inte får hända.

– Vi har sett över våra rutiner och förbättrat dem för att förhindra att något sådant här händer igen, säger hon.

Till tröst för Jonas Gahr Støre är att den norske statsministern är långt ifrån den ende toppolitikern som råkat ut för Vladimir ”Vovan” Kuznetsov and Aleksej ”Lexus” Stoljarovs busringningar.

På den listan finns även namn som Tysklands före detta förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, dåvarande brittiska premiärministern Boris Johnson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.