Utrikespolitik är ingen lekAlexander Stubb ställer upp i det finländska presidentvalet 2024, influerad av Rysslands anfall på Ukraina. Han är en erfaren politiker och har tidigare varit utrikesminister och statsminister i Finland. Stubb ser utrikespolitiken som den viktigaste frågan i valet och betonar att Finlands säkerhetsläge är stabilt. Han anser att idealismens tid är över och att vi lever i en tid av oreda och osäkerhet. Stubb förespråkar ett Natomedlemskap för Finland och ser även lugnt på den svenska Natodebatten. Enligt opinionsmätningar har han ett starkt stöd i valets första omgång. Stubb påpekar att utrikes- och säkerhetspolitiken är en existentiell fråga för Finland och har stor betydelse för landets framtid. Han har även en imponerande politisk och akademisk bakgrund samt en aktiv livsstil med bland annat triathlon, golf och skidåkning. Presidentvalet hålls den 28 januari 2024, med en eventuell andra omgång den 11 februari. Den nuvarande presidenten, Sauli Niinistö, kommer att avgå efter att ha suttit i 12 år. Andra kandidater i valet inkluderar Pekka Haavisto, Olli Rehn, Jutta Urpilainen, Mika Aahltola, Jussi Halla-aho, Li Andersson, Sari Essayah och Harry Harkimo.