Julfarorna för husdjur – vad du behöver vetaLjuvligt doftande julblommor, glitter i granen och underbar choklad – härligt för oss tvåbenta, men en potentiell livsfara i juletid för hundar och katter. Här är det det du ska hålla husdjuren borta ifrån.

Flera försäkringsbolag och djursjukvårdskedjor listar farorna i juletid för hundar och katter.

Fet mat, som svålen på julskinkan, är inget vidare att stoppa i små djurmagar. Det är både fett och salt, och djurens bukspottskörtel kan överreagera och inflammeras. Även talgbollar för fåglar är farliga.

Choklad kan vara livsfarligt för hundar, som reagerar på ämnet teobromin. Symtomen är kräkningar och diarré, samt buksmärtor, törst och oro. Mängden av det farliga ämnet är större i mörk choklad än i ljus. Hur stor mängd choklad som krävs för att hunden ska bli sjuk beror på hundens storlek och hur mycket av ämnet den fått i sig.

Russin och vindruvor är farligt för hundar, de kan orsaka njurskador som i värsta fall till och med kan vara dödliga. Löken som finns i exempelvis köttbullarna och Janssons frestelse är inte heller bra för djuren.

Nötter kan fastna i halsen på glupska hundar, då är det bråttom att få loss nöten om djuret har svårt att få luft. Det går att göra en så kallad Heimlich-manöver på hundar, veterinärsidor på nätet kan ge anvisningar om hur man gör med små respektive stora hundar.

Nötter kan också fastna i tarmen, vilket kräver snabb veterinärvård. Macadamianöten är giftig för hundar och kan ge problem med muskler och nervsystem.

Se upp med julpynt, glitter i granen och presentsnören. Det ser ju så roligt ut, men det kan vara riktigt farligt för både hundar och katter. Om djur får i sig sådant kan de få stora skador på tarmarna, eller i värsta fall dö. Försäkringsbolaget If uppger att just mag- och tarmbesvär är den allra vanligaste hälsoproblemet hos djur, och det som de betalar ut mest försäkringspengar för.

Julblommor kan också vara farliga för både hundar och katter. Vackra julblommor som amaryllis, hyacint, julstjärna, mistel, tazett och tulpan är giftiga för dem. Särskilt farlig är den ljuvligt juliga julrosen, hela växten är mycket giftig för djur.

Källor: Agria, If, Dina försäkringar, Evidensia, Anicura, Din djurklinik, Norra djurakuten.