Julfirande inställt i Betlehem – en annorlunda jul i Kristi födelsestadÖdsligt runt Födelsekyrkan i Betlehem på julafton

Det brukar vara ett påkostat och livligt julfirande i Betlehem, men i år är större delar av firandet inställt på grund av Gazakriget. Det blir varken julgran eller julbelysning på Krubbans torg och munken John Vinh beskriver att det bara finns mörker. Turismen står för en stor del av stadens inkomster och julsäsongen är en viktig period för att locka besökare från hela världen.

Under resten av året finns det knappt gäster på hotellen och många satsningar står tomma i den lilla staden. Den hårda israeliska ockupationen har också varit en hämsko för besöksnäringen, men i år är stillheten delvis självvald. Krögaren Alaa Salamah menar att man inte kan fira som vanligt när folk i Gaza inte ens har tak över huvudet längre.

Betlehem ligger på den ockuperade Västbanken och är känd som platsen där Jesus föddes. Födelsekyrkan byggdes över den lilla grottan där Jesus föddes och är en viktig religiös vallfartsort. Besökare kan fortfarande gå ned i en liten krypta under kyrkan som sägs vara Jesu födelseplats.