Mystiska skaparen bakom bitcoin kan bli avslöjadEn av de senaste bilderna av Satoshi Nakamoto, den mystiska skaparen av kryptovalutan bitcoin, visar en staty till vänster och en person i Guy Fawkes-mask till höger från ett evenemang i Budapest. Men frågan om vem som egentligen skapade bitcoin fortsätter att vara ett mysterium. Men 2024 kan det hela få en lösning. Värdet av den digitala valutan är högt och uppgår i skrivande stund till drygt 440 000 kronor per bitcoin.

Människan som påstås vara Satoshi Nakamoto är Craig Wright, men hans påståenden har mötts av massiv kritik och tvister. Rättegången som inleds i Storbritannien i januari kommer att fokusera på om Wright verkligen är mannen bakom bitcoin.

Om Wright tillskrivs skapandet av bitcoin riskerar det att följas av en lång rad rättsliga processer där kryptovalutan regleras hårdare. Skulle han avfärdas riskerar spekulationen och trovärdigheten kring bitcoin att få värdet att sjunka.

Bitcoin är den största av tusentals kryptovalutor på marknaden och uppfanns av Satoshi Nakamoto 2009. Den bygger på blockkedjeteknik som gör den i stort sett omöjlig att förfalska. Men frågan om dess skapare fortsätter att vara ett mysterium.