Planerar Polens Duda att lägga in sitt veto mot ett nytt mediedrag?


Publicerad 2023-12-23 22.07

Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens president Andrzej Duda meddelar att han kommer att lägga in veto mot den nya regeringens budget om den inte överger sin mediereform.

Den nytillträdda mitten-högerinriktade regeringen under ledning av premiärminister Donald Tusk har beslutat omstrukturera landets statliga medier. I veckan sades chefer och direktörer för statliga programföretag och nyhetsbyrån PAP upp.

Åtgärden var enligt regeringen Tusk nödvändig för att återupprätta oberoende medier i Polen.

Men åtgärden har fått polacker att höja på ögonbrynen eftersom ansvaret sedan den gamla ledningen sparkats togs över av den nytillträdda ledningen för landets kulturdepartementet, skriver nyhetsbyrån AP.

Propagandistisk och okritisk

Populistiska och nationalistiska PIS såg under lång tid till att styra medierapporteringen genom lojala företagsledningar, till en grad där rapporteringen har beskrivits som rent propagandistisk och okritisk gentemot makten.

Den högernationalistiske Duda är nära allierad med det tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) som regerat de senaste åtta åren.

Presidenten har vetorätt mot lagstiftning och kan föreslå egen lagstiftning. Duda sitter kvar i ämbetet i ytterligare ett och ett halvt år, och hans veto är ett tidigt tecken på svårigheter som Tusk sannolikt kommer att möta när han lägger fram sina förslag till lagändringar.

Presidentens veto kan köras över av tre femtedelars majoritet i nationalförsamlingens underhus – men den koalition som Donald Tusk leder har endast 248 av 460 mandat.

”Skäms God Jul”

”Det kan inte finnas samtycke till detta med tanke på den flagranta kränkningen av grundlagen och principerna för en demokratisk rättsstat. Offentliga medier måste först återuppbyggas på ett tillförlitligt och lagligt sätt”, skrev Duda på X när han på lördagen tillkännagav sitt planerade veto.

Svaret från premiärminister Donald Tusk kom på samma plattform:

”Skäms. God Jul, presidenten. Jag försäkrar de drabbade: vi kommer att ta itu med det”.