Variant av corona sprider sig snabbt – globalt: Ökad smittsamhetSuperspridaren JN.1 ökar snabbt i Sverige och över hela världen. Den är en undergrupp till omikronvarianten BA.2.86 och står för drygt 17 procent av alla undersökta covidfall i Sverige, en uppgång från förra veckans 13 procent. Andra länder med hög andel av JN.1-fall inkluderar USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike och Singapore. Expertexperterna är överens om att varianten ökar smittspridningen, men det är fortfarande oklart om den ger en allvarligare sjukdomsbild än tidigare varianter. CDC uppger att det är för tidigt att säga om JN.1 ger en allvarligare sjukdomsbild eller om symtomen skiljer sig åt från andra varianter. Antalet avlidna med covid-19 ökar i Sverige, och bland alla avlidna fall rapporterade under vecka 45–48 var 70 procent 80 år eller äldre. fortsatt övervakning och information behövs när det gäller JN.1 och dess inverkan på smittspridning och sjukdomsbild.