Varningar om terrorhot i Europa under julen från flera länderEuropa riskerar terrordåd mot kyrkor över julen

Under julfirandet intensifieras säkerhetsåtgärderna i flera europeiska städer på grund av hot om terrordåd mot kyrkor. I Köln stärker polisen närvaron vid Kölner Dom efter indikationer om planerade attacker. Besökare till julgudstjänsten måste gå igenom säkerhetsspärrar och polisen uppmanar folk att dyka upp tidigt.

Även i Spanien och Österrike har myndigheterna fått information om möjliga islamistiska attacker under jul- och nyårshelgerna. Gripanden har redan skett i Wien och Tyskland. I Österrike har säkerheten höjts vid kyrkor och julmarknader på grund av ökad risk. I Spanien har inrikesdepartementet stärkt säkerheten sedan mitten av december.

I Frankrike är hög säkerhet nödvändig vid julmarknader och kyrkor. Den mycket höga nivån på terrorhotet har lett till uppmaningar om ”extrem vaksamhet” från de lokala myndigheterna. Fem personer greps i nordöstra Frankrike misstänkta för terrorbrott, varav fyra släpptes på julaftonen. Enligt uppgifter tillhör de gripna en islamistisk rörelse.

Sammanfattningsvis intensifieras säkerhetsåtgärderna i flera europeiska städer på grund av tydliga indikationer på terrordåd mot kyrkor under den kommande julhelgen.