De mest lästa nyheterna på SVT Sápmi 2023Så här kan artikeln se ut:

Avfallshantering för människobajs testades på Lofoten i somras. Under fyra veckor användes bajspåsar som sedan slängdes i avfallsbehållare.

CBC granskade urfolksartisten Buffy Sainte-Marie och anklagade henne för att ljuga om sin bakgrund. 82-åringen förnekade anklagelserna.

Greta Thunberg deltog i demonstrationer mot vindkraftverk i Fosen och möttes av kritik från bland annat Fremskrittspartiet. De föreslog att Norge skulle utvisa och införa reseförbud mot Greta Thunberg och andra utländska aktivister.

När Aruká Juma dog såg Juma-stammen i Amazonas regnskog ut att gå mot utrotning. Men Arukás tre döttrar såg till att stammen levde vidare och Mandeí Juma blev den första kvinnliga hövdingen i denna del av Amazonas.

Kulturminister Parisa Liljestrand besökte Jokkmokk för att lära sig mer om Sápmi och utsattes för ett quiz av SVT Sápmi.

En björn dök upp i skogen nära artisten och renskötaren Jörgen Stenberg, men han reagerade enligt skolboken och skrämde iväg björnen.

Arkeologen Nils Harnesk ansåg att SVT:s storsatsning ”Historien om Sverige” osynliggjorde norra Sverige i det första avsnittet om stenåldern.

En stressig händelse inträffade under en Ođđasat-sändning när bland annat ett märkligt fiskstim och ett högt pipande ljud tog över i TV-rutan.

Flera samer som flydde från Ryssland till Norge hamnade på flyktingmottagning tillsammans med ukrainska flyktingar, vilket fick stor uppmärksamhet när NRK Sápmi intervjuade dem.

Ett videoklipp där en bilförare körde rakt mot renar spreds på sociala medier och väckte starka känslor runtom i Sápmi.