Förvånande insikter om Sveriges historiaUnder säsongen av Historien om Sverige har tittarna fått lära sig om många intressanta händelser och fakta från Sveriges historia. Här är fem oväntade saker som kanske inte alla har koll på:

1. Sveriges äldsta teater
Visste du att Sverige har en av världens äldsta teatrar? Bollhusteatern i Lund är en teaterbyggnad från 1400-talet och är därmed en av de äldsta bevarade teatrarna i världen.

2. Sverige som kolonialmakt
Många tror inte att Sverige var en kolonialmakt, men faktum är att Sverige hade kolonier i Amerika, Afrika och Asien under en period på 1600- och 1700-talet. Bland annat hade Sverige en koloni i dagens Delaware i USA.

3. Sveriges första kvinnliga professor
Den första kvinnliga professorn i Sverige var Sofia Kovalevskaya, som 1889 utnämndes till professor i matematik vid Stockholms universitet.

4. Svenska pirater
Sverige hade faktiskt en period då landet var känt för sina pirater. Under 1700-talet bedrev svenska krigsherrar piratverksamhet i Östersjön och utmed Europas kuster.

5. Sveriges medverkan i slavhandeln
Sverige var under en period involverat i slavhandeln och hade bland annat en stor del i den transatlantiska slavhandeln. Detta är en del av Sveriges historia som inte är lika välkänd, men som har haft en betydande påverkan på landets utveckling.

Dessa oväntade fakta visar på att Sveriges historia är långt ifrån enkel och linjär, utan innehåller en mängd olika händelser och fakta som är värda att utforska.