Iranska medier kopplar Floderus till Noury: En trolig förbindelse enligt iranska medier


Svenske Johan Floderus i rättssalen i Teheran den 20 december. I bakgrunden sitter Lars Rönnås från Sveriges ambassad.


När Sverige dömer iraniern Hamid Noury för folkmord så bör man ha svenske Johan Floderus i åtanke, poängteras det i den regimtrogna iranska tidningen Kayhan.

Tidningen kopplar öppet ihop de två fallen i en lång text där det beskrivs som att den folkmordsdömde Noury är ”oskyldig” och har utsatts för tortyrliknande förhållanden i ett regelrätt justitiemord i Sverige. Iran har hela tiden försökt måla upp rättsprocessen i Sverige som politiskt motiverad.

I det styrda rättsväsendet i Iran står den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus å sin sida anklagad för att ha spionerat för Israel och bland annat ha ”spridit korruption i världen”, en bred men allvarlig brottsrubricering i den strängt religiösa diktaturen.

I Kayhans artikel anklagas Sverige för hyckleri. Skribenten pekar på Sveriges stöd till Israel i det pågående kriget och kopplar det, genom brottsanklagelserna, till Johan Floderus.

Om svensken döms enligt iranska lagar så väntar ett strängt straff som han kommer att ångra, står det ungefär i artikeln, som även TV4 har uppmärksammat.

Det har av många bedömare antagits vara så att Johan Floderus greps i Iran som en konsekvens av att Hamid Noury dömdes i svensk domstol, vilket också har bekräftats av uppgifter till TT.

Floderus sitter fängslad i Teheran sedan april förra året, då han greps vid en semestervistelse.

Hamid Noury dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988. Svea hovrätt slog förra veckan fast hans straff, vilket följdes av ytterligare fördömanden från iranskt håll.