Israel tar upp förslag om vapenvila


Premiärminister Benjamin Netanyahu leder Israels regering. Bild från möte på julaftonen.


Det så kallade krigskabinettet i Israel ska i dag diskutera ett egyptiskt förslag om vapenvila, skriver The Jerusalem Post.

I korthet går planen ut på att palestinska Hamas lovar att släppa 40 personer ur sin gisslan i Gazaremsan, medan Israel lägger ned vapnen i två veckor samt lovar att släppa 120 palestinska ”säkerhetsfångar” ur israeliska fängelser.

Det är första steget. Om det går bra har Egypten sedan två steg till förberedda. De inleds med förhandlingar med Palestinska myndigheten på Västbanken om att leda ett nödstyre i Gazaremsan. I sista steget, som väntas först efter en längre tids vapenvila, skulle Hamas släppa ytterligare gisslan och Israel militärt helt dra sig tillbaka från Gaza.

En grupp ledare från Islamiska Jihad, en annan militant organisation som är allierad med Hamas i Gaza, rapporteras befinna sig i Egypten för att diskutera planen.

Också Israel är alltså intresserat, även om regeringen enligt The Jerusalem Post signalerar att förslagen måste justeras för att slutgiltigt godtas.