Så gör du bästa kaffet genom att mala detVill du få det bästa ut av ditt kaffe? Tillsätt en skvätt vatten när du maler bönorna. En ny studie har visat att detta kan minska statisk elektricitet och förbättra smaken på ditt espresso.

Forskare vid Portland State University har upptäckt att statisk elektricitet uppstår när kaffebönor mals, vilket leder till att kaffepartiklarna klumpar ihop sig och fastnar i kaffekvarnen. Genom att tillsätta en liten mängd vatten innan malning kan detta problem minskas, vilket leder till mindre spill och en mer intensiv och fylligare smak på espresson.

Studien har också jämfört olika typer av bönor och rostningar, och konstaterat att effekten av vattentillsatsen påverkas av bönornas färg och fukthalt. Forskarna tror att samma princip kan appliceras på bryggkaffe, men inte på pressobryggare där malda kaffet är i kontakt med vattnet under en längre tid.

Denna nya kunskap kan innebära stora besparingar för kaffeindustrin och har potential att minska slöseri inom en industrigren värderad till 340 miljarder dollar bara i USA.

Koffeinhalten i kaffe varierar beroende på styrka, sort och plats där bönorna odlas. En kopp vanligt bryggkaffe innehåller cirka 70 milligram koffein, medan en burk energidryck oftast innehåller omkring 80 milligram och en burk coladryck innehåller cirka 40 milligram koffein.

Källa: Livsmedelsverket